Dicle Kalkınma Ajansı “Ekonomik Altyapının Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında desteklenen Midyat Belediyesi’nin “Midyat Tarihi Çarşılarının Canlandırılması” projesinde sona gelindi. DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, yaklaşık olarak yüzde 85’i tamamlanan projenin son halini görmek üzere incelemelerde bulundu.
Ajans Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, proje kapsamında yapılan çalışmaları yerinde incelemek amacıyla Midyat’a çalışma ziyaretinde bulundu.
Dinler ve diller diyarı olarak adlandırılan Midyat ilçesinin birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, ülkemizin tarih ve kültür turizmi açısından en önemli değerlerinden biri olduğunu söyleyen Altındağ, “Midyat, bölgemiz ve ülkemiz açısından oldukça önemli kültürel ve tarihi eserlere sahiptir. Burada bulunan cami, kilise, çarşı, han, ev, konak bunlardan bazılarıdır. Fakat böyle kıymetli değerlere sahip ilçede turizm faaliyetleri hak ettiği seviyede değildir. Bu projeyle Midyat’ın turizmden elde ettiği payı yükselterek ekonomik anlamda geliştirmek ve rekabet gücünü artırmak hedeflenmektedir. Projenin amacı Midyat’ın sahip olduğu tarihi, turistik değerlerini korumak ve geleceğe taşımak için burada bulunan eski dükkanları ve evlerin kültürel, tarihi dokularının korunmasıyla cephe ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapmaktır. Böylece Midyat’ın tarihi çarşıları turizme kazandırılmış olacaktır” dedi.
Tamamlanmak üzere olan projenin toplam bütçesi 2 Milyon 477 Bin TL olup Ajans tarafından yaklaşık yüzde 72 oranında desteklenerek 1 Milyon 779 Bin TL hibe desteği sağlanmakta olduğunu belirten Altındağı, şunları söyledi;
“Ajans desteği kapsamında Midyat’ın turizm sektörünün tanınırlığına katkı sağlamak için en önemli ziyaret yerleri olan Devlet Konuk Evi, Mor Gabriel Manastırı, Estel Hanı, İzozoel Kilisesi, Midyat Kültür Evi, Gümüşçüler Çarşısı ve Şeyh Eles Mesire Alanına ait artırılmış gerçeklik uygulaması yapılacaktır. Midyat a ilişkin turistik bilgilerin aktarılmasına ve yaygınlaşmasına fayda sağlayacak bir sesli rehber geliştirilecektir. Bu rehberin hem yerli hem de yabancı turistlere hitap etmesi amacıyla Türkçe ile birlikte İngilizce olarakta hizmet vermesi sağlanacaktır. Midyat içinde gezi yapan ziyaretçilere yönlendirme tabelaları koyarak turistik faaliyetleri kolaylaştırmaktır. Bununla beraber akıllı telefonlara yönelik oluşturulacak mobil uygulama sayesinde turistlere rehberlik hizmeti sunarak Midyat’ın bilinirliği artırılacaktır. Projenin uygulanarak hayata geçirilmesi, ilçenin turizm acenteleri tarafından kültürel ve tarihi gezi noktası olarak belirlenmesine katkı sağlayacak, günübirlik ziyaretçi yerine konaklama yapan turistlerin sayısı ile turizmden elde edilen ekonomik girdi katlanacaktır. Böylece ilçede faaliyet gösteren turizm işletmelerinin kazançları artacağından girişimcilerin yeni yatırımlara yönelmesi kolaylaşacaktır”