Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça, Mardin Depolaması ile ilgili açıklamada bulundu.
Mardin ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamakta olduğunu dile getiren Genel Müdür Lütfi Akça, “Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Mardin iline yaptığı yatırımlarla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyoruz. DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseni çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor.” dedi.
Ekonomiye yıllık 826 milyon TL katkı, 800 bin dekar arazi sulanacak
Mardin Depolaması kış aylarında Atatürk Barajından gelen su ile doldurularak yaz aylarında tarım arazileri sulaması için kullanılacağını aktaran Akça, “Bu kapsamda; Aşağı Fırat 2. Merhale Projesi kapsamında ihale edilen ‘Mardin Depolaması’ yapım işinde 2 bin 880 metre Q2600 çapında Cebri boru imalatı, 30 bin metreküp beton, 7 bin 500 metre sedde dolgusu, karayolu geçiş köprüsü, kuşaklama kanalları, 1.700 metre Tahliye kanalları imalatları tamamlandı. İnşaat çalışmaları devam eden ‘Mardin Depolaması’ Mardin Ceylanpınar Ana Kanalından su alınacaktır.” şeklinde konuştu.
Projenin tüm aşamalarının tamamlanması neticesinde 2022 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 826 milyon TL katkı sağlanması hedeflendiğini belirten Genel Müdür Akça, Sulama maksadıyla inşa edilen Mardin Depolaması Sulaması’nın bütün bileşenlerinin tamamlanmasıyla Mardin’in Derik, Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerine ait 800 bin dekar arazi sulanacağına dikkat çekti.