Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. ( DEDAŞ) Genel Müdürü Yaşar Arvas, DEDAŞ Mardin İl Müdürü Halil Homan ve DEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün’ün aralarında bulunduğu heyet DEDAŞ’ın çalışmaları, projeleri ve yatırımları ilgili en bilgi vermek amacıyla düzenledikleri kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Toplantı Genel Müdür Arvas’ın bilgilendirmesiyle başladı.
Her ne kadar ticari, özel bir firma olsa da DEDAŞ’ın sunduğu hizmetin kamu hizmeti olduğunu belirten Arvas, “Bu nedenle kesinlikle vatandaşlarımızın memnuniyetini üst seviyeye taşıyacak bir hizmet sunmamız lazım. İhtiyacımız olan da bizim bu hizmeti sunarken, finansal sürdürülebilirliğimizi de bir yandan sağlayabiliyor olmamız lazım. Burada da ilerleme kaydediyoruz. En fazla dokunabildiğimiz, mesela Mardin özelinde ikna mekanizmalarımız, dokunmalarımızdan çok verimli geri dönüşler alıyoruz. Mümkün olduğunca bu yolları deniyoruz. Mümkün olduğunda birebir iletişim kurmaya çalışıyoruz. Şuna inanıyorum, çok kısa bir süre içinde Mardin’de dahil olmak üzere hem kalite standardımızı artıracağız hem de hizmet. Burada baktığımızda Türkiye standartlarının biraz gerisindeyiz bölge ortalaması olarak. Çok kısa sürede bunu da halledeceğimizi düşünüyorum. Bu 8 yıllık süre zarfında birçoğunuzun belki fark ettiği, birçoğunuzun belki fark etmediği çok ciddi bir iyileşme var enerji tedariki ile ilgili. Fakat, coğrafyamız çok büyük. Hizmet ettiğimiz alan çok büyük. Bu iyileştirmelerin de biraz zamana ihtiyacı var. Sürekli iyileşme içindeyiz. İnşallah daha iyi bir noktaya getireceğiz” dedi.
Genel Müdür Arvas’tan İtiraf: Kayıt Dışının Yüzde 35’i İsraftan Kaynaklı
Kayıt dışı elektrik kullanımında düşme olduğunu ve DEDAŞ’ın kayıt altına alma çalışmalarının devam ettiğini belirten Arvas, bölgedeki “kayıt dışı elektrik kullanım” oranının yüzde 50’nin altına düştüğünü belirterek, “Aslında bu rakamı verirken, bölgede her 2 kişiden biri kayıt dışı değil. Tüketim oranı üzerinden bu oran belirleniyor” dedi. Tüketilen elektrik oranı üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda ortaya çıkan kayıt dışı oranının büyük bir bölümünün tarımsal sulama alanlarında olduğunu belirten Arvas, bir itirafta da bulundu. Arvas, kayıt dışı elektriğin yaklaşık yüzde 35’lik bir kısmının elektrik dağıtım hatlarındaki sorunlar ile israftan kaynaklı olduğunu söyledi.
Normalize etmek istiyoruz
Kayıt altına alma çalışmaları sırasında DEDAŞ personellerinin karşı karşıya kaldığı durumlara dikkat çeken Arvas, personellerin darp edildiğini, müdahale etme imkanlarının olmadığını söyledi. Abonelere çok fazla seçenek sunduklarını belirten Arvas, “Geçmiş borçlarla ilgili onlara paketler sunuyoruz. Faizleri siliyoruz. Ana parayı hesaplıyoruz. Çünkü amacımız geçmişi tahsil etmek değil, kayıt dışı aboneyi kayıt altına alıp, normalize etmek istiyoruz. Ama bazı abonelerde bu direnç oluyor. Bu normaldir. Bizim kayıt dışı abone sayımız yüzde 50 değil. Tüketim olarak yüzde 50. Kayıt dışı biliyorsunuz çok israf da oluyor. Kayıt dışı abonelerin, kayıtlı abonelerin 3 katı- 5 katı kullandığını biliyoruz” dedi.
Tüzün: önemli ilerlemeler kaydettik
DEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün de, 2013’teki özelleştirme süreci ile birlikte tedarik ağı açısından önemli ilerlemelerin kaydedildiğini belirterek, “Şehir merkezlerine elektrik verememekten çok uzak bir noktaya geldik. Şu anda 10 dakikalık kesintiye tahammül edemeyen bir vatandaş kitlesi var ki, doğrudur. Parasını ödeyen, borcunu ödeyen herkes 10 dakika elektrik kesintisine tahammülü olmamasını ben doğru ve gerekli görüyorum. Çünkü daha önce 10 saat kesinti falan herkes bu psikolojiye alışmıştı ama çok şükür bugün 10 dakika süren kesintilerin hesabını yapıyoruz. En azından şehir merkezlerinde çok ciddi dönüşümler sağladık. Ve bu kesintileri yakalamaya çalışıyoruz. Gerçekten tedarik sürecinde belirlenen kesinti ve sıkıntılar var. Hem mevzuat açısından hem Türkiye ortalaması açısından hem de bizim önümüze koyduğumuz hedefler var. Yani abone başına yıl içinde ne kadar kesintiye maruz bırakabilirsiniz, bunun bazı mevzuatla alakalı sorunları da var. Tazminatları da var. Biz buna da yoğunlaşıyoruz ama onun da ötesinde bu bölgedeki insanlara en iyi kaliteli elektriği, hizmeti almayı hak ettiğini biz biliyoruz ve bunun için de büyük bir çaba sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı. Tüzün, aynı zamanda arıza sayılarında yüzde 100’e yakın bir azalma sağladıklarını öne sürdü.
Bölgenin şartları zorluyor
Yaptıkları çalışmaların yeterli olmadığının farkında olduklarını belirten Tüzün, şehir merkezinde çok fazla sorunları olmadığını ancak kırsal bölgelerle ilgili sorunlarının olduğunu belirterek, “Kırsalda gerçekten hem şebeke alt yapılarını iyileştirmeye yönelik, hem Mardin’e özel diyelim “tarımsal sulama bölgeleridir- alt yapısını daha iyileştirmeye yönelik, kayıt altındakilere daha kaliteli hizmet verip, diğerlerini de burada rehabilite edip, bu sürecin bir parçası haline getirmek -çünkü bu süreci olumsuz etkilemeyecek bir elektrik kalitesi vermek zorundasınız- için büyük bir seferberlik var. Kırsalda da bir yatırım hamlemiz olacak. Dolayısıyla bir bütün olarak bölgedeki her vatandaşı daha kaliteli elektriğe ulaştırmak için bir seferberlik mantığıyla çalışıyoruz. Aslında her yıl bir önceki seneden yüzde 10-15 daha fazla iyileştirme hedefi koyuyoruz kendi önümüze. Bunlar iddialı rakamlar. Bu hedefleri de hemen hemen yakalıyoruz. Ben 5 senede bunun Türkiye ortalamasının üzerine çıkarmayı hedeflediğimizi söyleyeyim. Ama bölgenin gerçekleri de bazen bizi zorluyor. Kayıt dışı tüketim sizin kaliteli elektrik vermenizi, zorlaştırıyor. Yani aşırı tüketim, israf ve bunun yarattığı şebekeye etkileri tahmin ettiğinizden çok öte. Çünkü planladığınız tüketimin çok üstünde bir tüketimle karşı karşıyasınız” dedi.
Plansız kesintilerde aboneye tazminat ödeniyor
Tüzün aynı zamanda DEDAŞ’ın plansız kesintilerle ilgili vatandaşı mağdur etmemek adına kendiliğinden tazminatlar ödediğini de belirterek, “Kayıt dışı kullanımın yüzde 40’ın altına indiği yerlerde tazminatlar ödüyoruz. Mesajla bildiriyoruz. İBAN numaramızı internet sitemizden bildirirseniz, bunları ödüyoruz. Hatta gazetelere de ilan verdik. Bu konuda biz ödemiyoruz ya da bize özel bir durum değil. Bütün bölge yüzde 40’ın altına inerse tüm bölgedeki herkese ödeyeceğiz. Bu da mevzuatta bir gerekliliktir. İnşallah yüzde 40’a inelim. Yüzde 40’a da çok yakınız. İnşallah gelecek sene de ineceğiz. Çünkü bu normalleşmenin getirdiği şeylerdir” dedi.
DEDAŞ Mardin İl Müdürü Halil Homan da, Mardin’deki çalışmalara dair genel bilgiler verirken, toplantı basın mensuplarının sorularıyla devam etti.