Tarım denildiğinde akla gelen Mezopotamya Ovasının verimli topraklarına sahip olan Güneydoğulu çiftçilerin DEDAŞ olan sorunu hala çözülebilmiş değil.
Özelleşme ile beraber başlayan ve halen çözülemeyen elektrik sorunu, bölge çiftçilerin kanayan yarası olmaya devam ediyor.
Artan elektrik maliyetleri ve yaşanan elektrik kesintinden dolayı üretemeyecek duruma gelen çiftçilerin sorunları çözüm beklerken DEDAŞ’ın uygulamaları ise mağdur ediyor.
Hemen hemen her yıl tekrarlanan sorun, bu yıl da patlak verdi. Mardin’in Kızıltepe ile Derik ilçelerinde yüzlerce köyün elektriği, geçtiğimiz günlerde Dicle EDAŞ tarafından “borç” iddiasıyla yeniden kesildi.
Elektrik fazlarının 3’ten bire indirilmesinden sonra su pompaları ile beyaz eşyalarının çalışmadığını ve sorunlarıyla da kimsenin ilgilenmediğini belirttin çiftçiler, duruma tepkili…
Kızıltepe ilçesine bağlı Akdoğan Mahallesinde (Êrradê köyü) çiftçiler, açlık grevi başlatırken şehir merkezinde ise bir grup çiftçi, DEDAŞ’a karşı eylem yapmak istedi.
Tarihi İpekyolu Dedeman Kavşağı’nda bir araya gelen çiftçiler, “elektriğime dokunma” ve “#çiftçilerindüşmanıdedaş” yazılı tişörtler giydiği görüldü.
Emniyet Müdürü: Bu şekilde bir protestoyu kabul etmiyorum
Kavşakta yoğun güvenlik önlemi alan polis, eylemin “kanunsuz” olduğu gerekçesiyle izin vermedi ve eylemcilerden dağılmalarını istedi.
Gruba seslenen Kızıltepe İlçe Emniyet Müdürü Emin Yıldırım, “Bu şekilde bir protestoyu kabul etmiyorum. Şu an yaptığınız kanunsuz eylemdir, dağılın.” dedi.
Çiftçi Kılıçaslan: Kaymakam ve valinin yolu kapalı
Bunun üzerine araya giren çiftçilerden Vedat Kılıçaslan, “Yetkililer görüşsün bu insanlarla. Kaymakamın yolu kapalıdır, valinin yolu kapalıdır, milletvekilleri konuşmuyor. Siz bir çözüm bulun. Elektrik yok, su yok. Millet perişandır. Kâğıt kalem ile fatura olmaz.” dedi.
Çiftçilerin eylemine destek veren Saadet Partisi Kızıltepe İlçe Başkanı Hacı İlhan ise, “Saadet partisi olarak çiftçilerimizin yanında olduğumuzu göstermek amaçlı oturma eylemine katıldık.İlçe emniyet müdürlüğüyle konuştuğumuza rağmen oturma eylemine izin verilmedi.Emniyet güçlerine saygımız sonsuz ve kesinlikle polislerimize herhangi bir saygısızlık yapılmadı.Bizim toplanma amacımız bir yerleri vurmak, kırmak veya zarar vermek değildi. Çiftçilerin sesini gereken yerlere duyurmak içindi.Ama 5 dakikalık basın açıklamasına dahi izin verilmedi.İkinci bir husus daha doğrusu üzüldüğümüz an, biz çiftçiler için bu kadar çaba harcarken ve çiftçilerin yeterince oturma eylemine katılım sağlamaması bizi derinden üzmüştür.Ümit ediyorum ki bu 2-3 gün içinde bir neticeye varılır. Çünkü zaman daraldığı için enerji verilse dahi ekim olması mümkün değil her ekimin belli bir zamanı var ve geçmektedir.” ifadelerine yer verdi.
“Sorun çözülmezse eylemler devam edecek”
Uzun süre yapılan görüşmelerin ardından eylemin bugün sonlandıracaklarını belirten grup, ancak sorunun devam etmesi halinde eylemlerine devam edeceklerini ifade ettikten sonra dağıldılar.
KAYNAK: İLKHA – HABER MERKEZİ