Zilhicce ayının 9. gününe denk gelen arife gününün ibadetlerle geçirilmesi tavsiye ediliyor. İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in arife günü için, “En hayırlı, kabulü şayan olan dua, arife günü yapılan duadır” hadisi üzerine bugün kılınan namazlar ve edilen duaların sevap katsayısı diğer günlere göre yüksektir.
ARİFE GÜNÜ HANGİ İBADETLER YAPILMALI?
Arife günü güneş batınca hacılar Arafat’tan Müzdelife’ye hareket ederler. Arefe günü, Arafat’ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tespih, va’z dinleme, Kur’ân okuma vb. ibadetlerle geçirirler.
Peygamberimiz arife gününün faziletine ilişkin olarak “Arife gününden daha çok Allah’ın cehennem ateşinden insanları azat ettiği bir gün yoktur” buyurmuş, yine “Arife günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah’tan umulur” dediği (Müslim, “Sıyâm”, 196-197) nakledilmiştir.
Peygamber Efendimiz bugün için “En hayırlı, kabulü şayan olan dua, arife günü yapılan duadır” şeklinde bir hadis söylemiştir. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir.
Arife günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazların peşinden getirmek vaciptir.
İmam-ı Tirmizi, Resûl-i Ekrem Efendimiz’in, “Duanın hayırlısı arife günü yapılan duadır” buyurarak Peygamberlerin arife günü duasını şöyle okuduğunu haber verir: “Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü’l-hamdü ve hüve alâ küli şey’in kadir.”
ARİFE GÜNÜ DUASI
Ey rahmeti ile bütün varlığı, bütün kainatı kuşatan Rahman ve Rahim olan Allah’ım.
Şu mübarek Bayram sabahında huzuruna geldik. Layıkı veçhile kul olamayışımızın mahcubiyeti içinde divanına durduk. Şükrümüzü hakkıyla eda edemeyişimizin bilinci içindeyiz. Bizi huzuruna kabul buyur, dua ve niyazlarımızı kabul eyle Allah’ım!
Ya Rabbi!
Kıldığımız namazları, Kurban Bayramı günlerinde senin katında en sevimli amelimiz olan kurbanlarımızı, okuduğumuz Kur’anları, indirdiğimiz hatm-i şerifleri, yaptığımız zikirleri, tesbihatı, dua ve niyazları, va’z-u nasihatleri, hasılı bütün ibadet ve taatlerimizi, hayır ve hasenatımızı, şu Bayram günü hürmetine en güzel şekliyle kabul eyle Allah’ım!
Bu mübarek bayram sabahında, yürekten itiraflarımız ve samimi tövbelerimizle sonsuz rahmet ve mağfiretine iltica ediyoruz. Bizi gönüllere şifa, dertlere deva, huzur ve barış kaynağı olan Kur’an’la buluştur Allah’ım!
Bize bahş eylediğin en büyük sermaye olan ömrümüzü rızana uygun geçirmeyi nasip eyle Allah’ım! Bizleri Sana layık bir kul, Habibine layık bir ümmet eyle.
Onları cennetinle ve cemalinle müşerref eyle! Ailelerine sabır ve metanet ihsan eyle! Dinimizin, devletimizin, milletimizin bekasını sarsacak her türlü dahili ve harici belalardan, sıkıntılardan, musibetlerden, kederlerden ve terörden bizleri muhafaza eyle!
Bizleri ve bütün kâinatı yoktan var eden; varlığından, sevgisinden ve rahmetinden haberdar eden Yüce Rabbimiz! Rahmeti ile bütün varlığı, kainatı kuşatan, Rahman ve Rahim olan Rabbimiz!
Yerin ve göklerin yegane sahibi; kalplerimizin, sırlarımızın, niyet, gaye ve hedeflerimizin yegane maliki Yüce Mevlamız! Hakkıyla ifade etmekten aciz kaldığımız hamdimizi, şükrümüzü, duamızı sen kabul eyle!
Salat-ü selamımızı, tahiyyat-ü ikramımızı, her türlü ihtiramımızı Hz. Muhammed’, onun ashab ve etbaına gönderiyoruz. Kabul eyle Allah’ım!
ARİFE GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER
Arife günü içinde İhlas Suresi’nin sürekli okunması gerektiği vurgulanıyor.
İhlas Suresi’nin Arapça okunuşu:
Kul hüvellahü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehu küfüven ehad.
İhlas Suresi’nin Türkçe çevirisi:
De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O’na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir). (O) Doğurmadı ve doğurulmadı. O’na bir denk de olmadı.
ARİFE GÜNÜ FAZİLETLERİ
Hz. Muhammed buyurdu ki, “Arife gününde oruç tutmak, geçmiş ve gelecekten birer senenin küçük günahına kefaret olur. Aşure günü orucu ise yalnız geçmiş olan bir senelik günaha kefaret olur.”
Arife bayramı ve geceleri mümkünse 1001 kere “Estagfirullahe’l-azime be etubü ileyh” okuyarak tövbe istigfar etmeli ve tespih namazı kılınmalıdır.
Resulullah, arife günü şu duayı okurdu:
“Allahümmec’al fi kalbi Nuran ve fi besari nuran”
Allah’ım Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allah’ım göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır. Her kim bu duayı okursa büyük mükafata nail olur.
Tövbe Namazı Kılmak: İkindi namazını kıldıktan ve Arefe Duasına başlamadan önce göğün altında iki rekat namaz kılmalı ve Hak Teala’nın huzurunda günahlarını itiraf ederek ikrar etmelidir. Böylece Arafat sevabına nail olsun ve günahları bağışlansın.
Mahsus Namaz: Zeval vakti olduğunda göğün altına çıkmalı (yani açık alanda olmalı) öğlen ve ikindi namazlarını ruku ve secdesini güzel bir şekilde yaparak kılmalı. Namazları bittikten sonra iki rekat namaz kılmalı. Namazın birinci rekatında Fatiha Suresinden sonra ihlas suresini, ikinci rekatta Fatiha Suresinden sonra Kafirun Suresi okunmalıdır. Bu namazın ardından 4 rekat namaz kılmalıdır. Namaz iki rekat iki rekat kılınmalıdır. Her rekatta Fatiha suresinden sonra 50 kere ihlas suresini okumalıdır. Bu namaz Emire’l Mümin’in Hz. Ali’nin namazıdır.
AREFE GÜNÜ ZİKİRLERİ
Arefe Günü Müslümanlar verilen şu 4 zikri çekebilirler.
1) İhlas Suresi
2) La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey`in kadir.
3) Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül muk`adel mükarrebe ındeke yevmel kıyameh.
4) La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü biyedihil hâyrû vehüve alâ külli şey’in kadîr
Ayrıca , arife gününden bir önceki güne denir. Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Tevriye günü oruç tutan ve günah söz söylemeyen Müslüman cennete girer.”
ARİFE GÜNÜ HAKKINDA HADİSLER
“Arefe gününden daha faziletli bir gün yoktur. Allahü Teala o gün, yer ehli ile meleklere karşı övünür ve (Arafat’taki hacıları kastederek) şöyle buyurur:
Kullarıma bir bakın. Saçları başları dağınık, toz toprak içinde her uzak ilden bana geldiler. Bu halleri ile onlar, rahmetimi ümit etmekteler, azabımdan dahi korkmaktalar. Şahit olunuz, onları bağışladım. Onların yerlerini cennet eyledim. Arefe günü olduğu kadar, hiçbir gün cehennemden daha çok azat edilen olmaz.”