Bayram namazı kaç rekattır, merak konusu oldu. Yılda iki kez kılınan bayram namazı 2 rekat olarak kılınır. İslam dünyasının yılda iki kez kutladığı bayramlardan biri olan coşkusu tüm yurtta yaşanıyor. getirilmesi dolayısıyla diğer namazlara göre farklılık gösteren bayram namazları, Ramazan ve Kurban bayramlarında aynı şekilde kılınıyor. Bayram namazı unutulabilen bir namaz olduğu için bayram namazı öncesi hatırlatmaların ardından müezzin kayyım nidada bulunarak namaz kılmak için camiye gelenleri nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirir.
BAYRAM NAMAZINDA NASIL NİYET EDİLİR?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini günler takvimine göre, Kurban Bayramı’nın ilk günü 20 Temmuz 2021 Salı günü idrak edilecek.
Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve “Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama” diye niyet eder.
Kurban Bayramı namazının kılınışı ile Ramazan Bayramı namazının kılınışı arasında fark bulunmuyor.
KURBAN BAYRAMI NAMAZI NASIL KILINIR?
1. Rekat
* Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır, Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce “Sübhaneke” duasını okur, sonra fasılalar halinde;
* Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
* Sonra 2. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
* Ardından 3. tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
* İmam gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan “Fatiha” suresi ile birlikte “Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur’an-ı Kerim” okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
Rüku ve secde yapılarak 2. rekata kalkılır.
2. Rekat
* İmam gizlice “Besmele” çeker, açıktan “Fatiha” suresi ile birlikte “Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur’an-ı Kerim” okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
* Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
* Sonra 2. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
* Ardından 3. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
* Son olarak 4. tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
* Rüku ve secdenin ardından oturulur, “Tahiyyat, Salli-Barik” duaları okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.
* Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.
BAYRAMDA SÜNNET OLAN DAVRANIŞLAR NELER?
Bayram günlerinde erken kalkmak, yıkanmak, dişleri temizleyerek misvaklamak, güzel kokular sürünmek, elbiselerin en temiz ve güzelini giyinmek, Allah’ın nimetlerine şükür için sevinçli görünmek, rastladığı din kardeşlerine karşı güler yüzlü olmak, mümkün mertebe çok sadaka vermek, Bayram gecelerini ibadetle ihya etmek bayram adabındandır.
Ramazan Bayramı’nda namazdan evvel hurma gibi tatlı bir şey yiyerek camiye gitmek, Kurban Bayramı’nda ise namazdan evvel hiçbir şey yememek müstehaptır (yapılması uygun olan davranıştır). Hatta Kurban kesecek kimsenin kestiği kurbanın etiyle yemeğe başlaması daha güzeldir. Bununla beraber namazdan evvel bir şeyler yenilecek olursa bunda bir beis yoktur.
Bayram günlerinde Müslümanların birbirlerini tebrik etmeleri, birbirleriyle müsafahada bulunarak hayır ve mağfiret duaları yapmaları yine bayram edepleri arasındadır. Ayrıca bayram hürmetine dargınlar barışmalı, birbirlerinde hakları olanlar o hakları birbirlerine helal etmeli, dost ve akraba ziyaretleri yapılmalı, ailenin küçükleri ailenin büyüklerinin ziyaretine giderek ellerini öpüp hayır dualarını almalı, gönüllerini hoş etmelidir.