1. Haberler
  2. Özel
  3. Evde ramazan bayram namazı kılınır mı? Evde bayram namazı nasıl kılınır ve kıldırılır?

Evde ramazan bayram namazı kılınır mı? Evde bayram namazı nasıl kılınır ve kıldırılır?

featured

Bu yıl koronavirüs salgını sebebiyle camiler kapalı olacak ve bayram namazı kılınmayacak. Bayram namazı kılınışı cemaatle gerçekleştirilen bir ibadettir. Din İşleri Yüksek Kuru bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle camilerde bayram namazı kılınmasının uygun olmadığı kararını aldı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da İslam’a göre insan hayatının ve sağlığının her şeyden daha önemli ve öncelikli olduğunu dile getirdi. Bunun üzerine “Evde bayram namazı kılınır mı?” “Bayram namazı nasıl kıldırılır?” soruları merak edilmeye başlandı. İşte detaylar…  

EVDE BAYRAM NAMAZI KILINIR MI?

Diyanet İşleri Ali Erbaş evde bayram namazı kılınır mı sorusunu  yanıtladı. Erbaş İslam’a göre insan hayatının ve sağlığının her şeyden daha önemli ve öncelikli olduğunu dile getirerek: “Diyanet TV’nin ve birçok televizyon kanalının sabah 06.00’dan itibaren canlı yayınlayacağı bayram hutbesini dinleyelim. Dileyen evinde bayram namazını dileyen de nafile niyetiyle iki ya da dört rekat kuşluk namazı kılabilir. Böylece bayram namazı vaktinin bereketinden ve bayramın güzelliğinden ailemizle beraber en iyi şekilde istifade edelim” açıklamasında bulundu.

DUHA NAMAZI (KUŞLUK NAMAZI) NASIL KILINIR?

İşrak veya duhâ namazı; güneşin doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerâhet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra ilk kuşluk vaktinde kılınır.

2 rekatlık işrak namazını kılmak için; Niyet ettim Allah rızası için iki rekat işrak namazı kılmaya” diye niyet ederiz. “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Sübhaneke’yi okuruz.. Euzü-besmele çekeriz. Fatiha Suresini okuruz. Kur’an’dan bir sure okuruz. Rüku’ya gideriz.. Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideri. Ayağa kalkarak Kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha Suresini okuruz. Kur’an’dan bir sure okuruz. Rüku’ya gideriz. Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKAT?

Bayram namazı bayramın birinci günü sabah namazının ardından güneş doğduktan sonra kılınır. Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” veya aynı şekilde “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir.

Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek:

1. Rekat

Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,

Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce “Sübhaneke duası”nı okur, sonra fasılalar halinde;

Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.

İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan “Fatiha suresi” ile birlikte “Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur’an-ı Kerim” okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

2. Rekat

İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan “Fatiha suresi” ile birlikte “Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur’an-ı Kerim” okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.

Rüku ve secdenin ardından oturulur, “Tahiyyat, Salli-Barik duaları” okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kızıltepe Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!