1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Farenjit nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Farenjit nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?

featured

“Faranjit ; boğaz iltihabıdır. Akut ve kronik olarak iki şekli vardır. Akut faranjitte; ani ateş, kırgınlık, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük ve ses kısıklığı görülürken; kronik faranjitte ise ateş ve halsizlik olmaksızın boğazda takılma, yutkunma zorluğu, boğaz ağrısı ve yabancı cisim hissi görülebilir. Akut faranjitlerin yüzde doksanı viral kaynaklıdır.

Özellikle sonbahar ve kış aylarında, viral salgınların yoğun olduğu dönemlerde akut faranjitten korunmak için sağlıklı ve dengeli beslenilmelidir. Kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız ve kronolojik faranjite sebep olan etkenler ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin sigara kullanımı toplumda çok yaygın bir kronik faranjit sebebidir. Eğer hastanın alerjisi var ise alerjiye bağlı geniz akıntısının tedavi edilmesi kronik faranjitin önlenmesinde önemli bir etkendir. Aynı zamanda reflü rahatsızlığı olan hastalarda veya krnonik sinüziti olan hastalarda bu hastalıklarını kontrol altına alınması kronik faranjit gelişimini engelleyecektir. Akut faranjitte belirtiler; boğaz ağrısı, ateş, halsizlik, kırgınlık öksürük, burun akması ve göz yaşarması gibidir. Bu belirtiler daha hızlı başlangıçlıdır ve daha gürültülü bir tablo vardır. Kronik faranjitte ise şikayetler daha uzun sürelidir. Boğaz ağrısı, ses kısıklığı, öksürük, boğazda takınma hissi ve yutkunma güçlüğü olur.

Akut faranjitli hastada; ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı olduğu için bu yönde tedavi verilmektedir. Örneğin ateş düşürücüler, boğaz gargaraları hastayı rahatlatacaktır. Bunlar yüzde doksan viral kaynaklı olduğu için en önemli nokta hastanın istirahat etmesi ve düzenli beslenmesidir. Kronik faranjitte ise; kronik faranjitin sebebine göre tedavi verilmelidir.

Örneğin; hastanın reflüsü var ise reflüsü tedavi edilmeli yada sinüziti var ise sinüziti tedavi edilmelidir. Ayrıca genel yaşam şeklini değiştirecek önlemler alması , sağlıklı ve düzenli beslenmeye önem göstermesi gerekmektedir. Faranjit, hayati bir hastalık değildir. Fakat insanların sosyal yaşamlarını, uyku düzenlerini ve çalışma koşullarını bozan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden sosyal yaşamını ve hastanın uyku düzeninin kaliteli olması açısından faranjit tedavi edilmelidir.”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kızıltepe Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!