Düzenlenen çalıştay da açıklamalarda bulunan Mardin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mehmet Akın, 2019 yılında istihdam seferberliği kapsamında Mardin’de 4 bin 794 kişi istihdam edildiğini söyledi.
2017 yılından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliği adı altında her yıl işverenler, paydaşlar ile bir araya geldiklerini belirten İŞKUR İl Müdürü Mehmet Akın, “ Aslında işsizlik var diyoruz. Ama aslında mesleksizlik vardır. Mesleği olan insanlar işsiz kalmaz.İlave istihdam yapmak isteyen ve yapan herkesin İŞKUR teşviklerinden yararlanabilecek. Eğer işverenimiz mevcut 2018 yılındaki personellerine yani çalıştırdığı işçilere bir kişi daha eklemesi halinde biz onun sigorta giderlerini karşılıyoruz. Artı eğer engelli çalıştırırsa biz engelli çalıştırdığı için süresiz bir şekilde sigorta giderleri karşılıyoruz, genç istihdam da bir buçuk yıla kadar onun SGK giderlerini karşılamaktayız. Ayrıca ‘İşbaşı Eğitim Programı’ adı altında işverenlere vermiş olduğumuz işçilerin bazen 3 ay, 6 ay, 9 ay, hem sigortalarını hem maaşlarını tarafımızdan ödemektedir” dedi
Mardin’in özelinde istihdam için yapılan hedeflerin ne derece isabetli olduğunu öğrenmek için paydaşlar ve işverenler ile toplandıklarını ifade eden Akın,”Mardin özelinde bu istihdam ne şekilde olması gerekir hedeflerinin ne kadar olması gerektiğini üzerinde bir çalıştay yaptık. 2019 yılında istihdam seferberliği kapsamında Mardin’de 4 bin 794 kişi istihdam ettik. Umut ediyoruz istihdam artacak. Aslında işsizlik var diyoruz ama aslında mesleksizlik vardır, mesleği olan insanlar işsiz kalmaz. İŞKUR’un düzenlemiş olduğu meslek edindirme kurslarına katılırsa gençlerimiz, insanımız işsiz kalmayacaklar diye biliyorum. Mesleksizlik had safhada, aslında açmış olduğumuz onlarca kursumuz var bu kurslarımıza gelip katılırlarsa ve meslek öğrenirlerse, meslek biliyorlarsa mesleklerini geliştirirlerse iyi bir meslek sahibi olurlarsa onlar işsiz kalmayacak.”
İşverenler İŞKUR’a davet eden Akın, konuşmasına şöyle devam etti.“ Veya bizi davet ettiler biz gidelim bu teşviklerimizi kendilerini anlatalım ve mutlaka İŞKUR’un teşviklerinden yararlanmalarını istiyorum. Bir işveren, oda olabilir, dernek olabilir, özel sektör olabilir gelip İŞKUR’a ben kalifiye eleman bulamıyorum işyerinde çalıştırmak için, bulamadığım için bana bir meslek edindirme kursu açar mısınız dedikleri anda biz onlara bir kurs açıyoruz. Ve bazı kursların modellerine göre 3 ay, 6 ay, 9 ay devam eden kurslar vardır, o kurs sonucunda o elemanları bütün giderleri GSS Genel Sağlık Sigorta Primlerini, maaşlarını asgari ücret üzerinden tarafınızdan karşılanıyor ve kendisi de kalifiye eleman kendi tezgahında eğitmiş oluyor ”diye konuştu
İŞKUR toplantı salonunda düzenlenen çalıştay gündeminde, özel sektörde kadın, genç, engelli işe yerleştirme, işsizlik ödeneği alanlardan işe yerleştirme, yükseköğretim mezunlarından işe yerleştirme, bireysel ve engelli danışmanlığı, özel sektör işyeri ziyareti, özel sektör işyerleri ile işbirliği, istihdam garantili meslek edindirme kursu, işbaşı eğitimi programı, imalat sektöründe işbaşı eğitimi programı, işbaşı eğitim programı engelli katılımcı, kent genelinde ve Türkiye geneli için farklı faaliyet önerileri konularında katılımcılardan sorunların çözümlerine ilişkin öneriler alındı.