Konu ile ilgili olarak yazılı açıklamada bulunan Dr. Kalkan, “Toplamda 5 yıldır hastane idaresinde çalıştığım ve 16.12.2021 tarihinden bu yana yürütmüş olduğum Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesi Başhekimliği görevimden istifa etmiş bulunmaktayım.” ifadeleri kullandı.
Kalkan’ın istifa açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Mardin Kızıltepe’nin 28 Yoğun Bakım Yatağı, 272 Servis Yatak Kapasitesiyle 300 yataklı hastanemizde, 1,5 yıl süren COVID-19 pandemisi başta olmak üzere, sağlık hizmet sunumunda elimden geldiği kadarıyla idari ekibimle ve hastanemiz çalışanlarıyla hizmet etmeye çalıştık. Görev süremiz boyunca Yoğun Bakım Yataklarını %100, Ameliyathane kapasitesini %100, Servis Yatak Kapasitesini %25 oranında artırdık. İlçemizde ilk kez planlanan Kalp Koroner Anjiografi Merkezi, Kalp Koroner Yoğun Bakım, Çocuk Acil Servis ve Çocuk Yoğun Bakım Merkezi kuruldu. Kızıltepe, Türkiye’deki birçok ilden daha yoğun nüfusa sahip bir ilçedir. Diğer kamu, özel ve üniversite hastanelerine çok sayıda sevkimiz olmasına rağmen, bu sevklerin önemli ölçüde azalmasını sağladık. Bir hastanın sevki, tüm ailenin ve akrabaların başka bir yere sevk edilmesi demek olduğundan bu konu üzerinde çok ciddi çalışmalar yaptık. “Halka hizmet Hakka hizmet” ilkesiyle, bölge insanımızın, sağlık çalışanlarımızın, hasta ve hasta yakınlarımızın tüm sorunlarını randevusuz bir şekilde dinleyerek elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. İnşallah yardıma muhtaç hastalara ulaşabilmişizdir.”
“Kalp Koroner Anjiografi Merkezi kuruldu”
Kızıltepe’nin 300 bin civarı resmi nüfusu ve çevre ilçelerden gelen göçlerle birlikte 600 bin civarında insana sağlık hizmeti vermekte olduğunu belirten Kalkan, “ İlimizde ilk kez hastanemizin çalışma arkadaşlarının büyük gayreti sonucu “Anne Dostu Hastane” unvanını aldık. Diyabet hastaları için Diyabet Okulu ve gebe kadınlar için Gebe Okulu hizmetlerini yaygınlaştırarak daha fazla insanımıza eğitim verdik. Diyabet hastaları için kritik öneme sahip Endokrinoloji ve Metabolizma bölümü ilçemizde hizmet vermeye başladı. Hastaneye gelemeyen ve evde bakıma muhtaç olan hastalar için Evde Bakım Biriminin hizmet alanlarını genişlettik. Bu bölgede koroner kalp hastalıklarının yüksek oranda görülmesi nedeniyle çok sayıda kalp rahatsızlığı ve kalp krizi vakası yaşanmaktadır. Eskiden kalp krizi nedeniyle Mardin-Diyarbakır yolunda birçok kaybımız oldu. Ancak, Mardin ilimize Koroner Anjiografi Merkezi kurulmasıyla bu oran azaldı. Kalp krizlerinde hastanın krizi geçirmeye başlaması ve anjiografi merkezine yetişme süresi, yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgiyi belirler. Bu nedenle hastanemize Koroner Anjiografi Merkezi ve Koroner Yoğun Bakım Servisi kurmayı planladık. Hastanemizde artık kalp krizine hemen müdahale edebilecek bir Kalp Koroner Anjiografi Merkezi kuruldu. Kalp krizi esnasında ve sonrasında takip ve tedavi edilebileceği 7 yataklı Koroner Yoğun Bakım Servisimiz hizmete hazır hale geldi. Bu kadar büyük bir nüfusa hizmet edebilmek için hastane kapasitemizi artırmak ve daha iyi hizmet verebilmek adına Ek Hizmet Binası yaptık.” dedi.
Yeni yapılan ek hizmet binasına da değinen Kalkan, “Hastanemizde günlük 2 bin civarında acil servis başvurusu olup, yoğunluğumuz nedeniyle Çocuk Acil Servisini ayırarak sadece çocuk hastalara hizmet verecek bir Çocuk Acil Servisi planladık. Poliklinik hizmetlerinde daha kaliteli hizmet ve yoğunluğu azaltmak için ek 16 Çocuk Poliklinik odası planladık. İlçemizde ilk kez Çocuk Yoğun Bakım Servisi açmayı planladık. Genç nüfusun yoğun olduğu ilçemizde çocuk hastalarının bakımı ve başka hastanelere sevk edilmesini önlemek amacıyla bu servisi kurmayı hedefledik. Ana binada 20 yataklı erişkin yoğun bakım servisimiz varken, ek binada 21 yoğun bakım yatağı daha planlayarak kapasitemizi %100 üzerine çıkarmayı amaçladık. Ana binada 6 odalı ameliyathanemiz bulunurken, buna ek olarak 5 oda daha ekleyerek ameliyathane kapasitemizi %100 oranında artırdık.Ek binada 80 servis yatağı daha açarak servis yatak kapasitemizi artırdık.”