Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB’in yeni finansman desteğini açıkladı. Bursa’da TechXtile Start-Up Challenge ve Bursa Textile Show açılış törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “KOSGEB’in Girişimcilik destek programından yararlanan ya da yararlanmayı planlayan girişimcilerimize, 50 bin liraya kadar yeni bir kredi programı başlatıyoruz. İlk defa uygulanacak bu mekanizmayla; 50 bin liraya kadar alınan kredinin 10 puanlık finansman maliyetini KOSGEB karşılayacak. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya şehit yakını olması durumunda 50 bin liralık limit 70 bin liraya çıkacak.” dedi.
Bakan Varank, törende yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
Başarılarını Sıklıkla Duyacağız: Birden çok paydaşın katkısıyla gerçekleşen bu organizasyon, yenilikçi fikirlerin yatırımcıyla buluşması, firmalar arası verimli etkileşim ve uluslararası ortaklıklara kapı aralaması açısından pek çok fırsatlar sunuyor. Tekstil sektörü istihdamda ve ihracatta gururumuz. Sektörü daha da ileri taşımak adına Bakanlıkça çok çeşitli destekler sunuyoruz. Sektörde katma değerin artmasını oldukça önemsiyoruz. Techxtile Start-up Challenge; Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına katkıda bulunmayı, küresel rekabetimizi arttırmayı ve ekosistemi güçlendirmeyi hedefliyor. Kalkınma Ajansımız ve TÜBİTAK, başından beri sürecin içinde katkı veriyor. Şundan eminim. Teknolojik derinliği ve ihracat hedefi olan buradaki projelerin başarılarını önümüzdeki dönemde sıklıkla duyacağız.
Türkiye Girişim Ekosistemi Platformu: Bugünün bir diğer önemli gündem maddesi de Tekstil İnovasyon Ligi Ödül Töreni. İnovasyonu üretimlerinin her aşamasında etkin kullanmayı başaran firmalar, burada ödül alacaklar. Bu firmaları rakiplerinden ayıran temel özellikler; mühendis sayıları, yazılım altyapıları, kullandıkları iş modelleri ve yeni fikirleri hayata geçirip ticarileştirmeye olan yatkınlıkları. Tabi bir de bakanlığımızca sunulan desteklerden etkin bir şekilde faydalanmaları. Biz istiyoruz ki, daha çok firmamız inovasyonun sunduğu ekonomik getirilerden faydalansın. Elbette bu bir farkındalık meselesi. İşte bu yüzde 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde hem girişimciliğe hem de Ar-Ge ekosisteminin güçlendirilmesine özel bir önem verdik. Girişimciliği güçlendirmek adına Türkiye Girişim Ekosistemi Platformu ve internet sitesini kuruyoruz.
Kolay Vergili Dönem: Bu platformda yatırımcıların tanıtılmasının yanı sıra, girişimcilerin kullanabileceği kaynaklar hakkında bilgilendirme yapacağız. Erken dönem girişimciler için vergisiz veya kolay vergili dönem gibi mekanizmaları geliştirmek istiyoruz. Yurt dışından gelen girişimciler için hoş geldin paketi ve girişimci vizesi gibi uygulamaları ilgili bakanlıklarımızla çalışacağız. Tabi ekosistemin geneli için finansman kaynakları da özel bir önem taşıyor. Bu maksatla melek yatırımcıların sayısını ve etkinliğini artıracak, kitlesel fonlamanın kullanımını yaygınlaştıracağız. Yine, girişim sermayesi fonlarının hacmi ve kullanımını artıracak tedbirler alacağız.
Teminatı KGF Verecek: Finansman demişken, güzel bir haberi de sizlerle paylaşayım. KOSGEB’in Girişimcilik destek programından yararlanan ya da yararlanmayı planlayan girişimcilerimize, 50 bin liraya kadar yeni bir kredi programı başlatıyoruz. İlk defa uygulanacak bu mekanizmayla; 50 bin liraya kadar alınan kredinin 10 puanlık finansman maliyetini KOSGEB karşılayacak. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya şehit yakını olması durumunda 50 bin liralık limit 70 bin liraya çıkacak. Kredinin teminatını ise, Kredi Garanti Fonu verecek. Girişimcilerimiz sadece anapara ve çok cüz-i miktarda bir faiz ödemesi yapacak. Biz bu programla, girişimciler için önemli olan işletme sermayesine ek bir katkı sağlamayı hedefledik. Şimdiden hayırlı, uğurlu olsun.
Tekstil Mühendislerine Davet: Ar-Ge ekosistemini iyileştirmek adına 17 senede önemli adımlar attık. 200’ü aşkın üniversite, bin 500’ün üzerinde Ar-Ge ve Tasarım Merkezi, 84 Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve 112 bin araştırmacı bu ekosistemin temel aktörleri. Niceliğin yanı sıra, niteliği de daha üst basamaklara çıkarmak istiyoruz. Bunun için de; çocuklardan gençlere varıncaya dek, geleceğimizin teminatı olacak yeteneklere yatırım yapıyoruz. Kuracağımız 100 Deneyap teknoloji atölyesinde 5 yılda yaklaşık 50 bin özel yetenekli öğrencimiz teknoloji eğitimleri alacak. Bu sene ilk kez Uluslararası Lider Araştırmacılar Programını uygulamaya başladık ve beklentimizin çok ötesinde bir taleple karşılaştık. Yine bu dönem başlattığımız Sanayi Doktora programında geçtiğimiz hafta yeni çağrıya çıktık. Programa kabul edilen doktora öğrencilerine aylık 4 bin 500 lira burs veriyoruz. Tekstil mühendislerimizi de bu programa başvurmaya davet ediyorum. Tekstil sektörümüzün tüm bu hedeflerde öncü rol oynamasını arzuluyoruz.
Ekonomiye Duyulan Güven: Türkiye ekonomisi emin adımlarla yoluna devam ediyor. Ekonomiye ilişkin göstergelerimizde olumlu sinyaller var. Faizler ve enflasyon düşüyor. İmalat Sanayinde siparişler artıyor. Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ve OECD gibi uluslararası kuruluşlar art arda ülkemize yönelik büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ettiler. Hal böyleyken, reel sektörün de üretim yapmaya, daha fazla istihdam oluşturmaya istekli olması gerekiyor. Barış Pınarı Harekâtı boyunca halkımız, çağrılarımıza da kulak vererek, Türk Lira’sının arkasında durdu. Çok şükür kurda ciddi dalgalanmalar yaşamadık. Aslında bu bile ekonomiye duyulan güvenin güzel bir göstergesi. Ekonomimizi daha da güçlendirecek adımları atmaya devam edeceğiz.
Yeni Finansman Desteği Nedir?
KOSGEB’in yeni finansman desteği, KOBİ’lerin finansmana daha kolay erişebilmesi ve kullanılan devlet imkanları ile daha fazla katma değer yaratması amacıyla kurgulandı. Yeni desteğe göre işletmeler, KOSGEB’in anlaşmalı olduğu 10 bankadan kredi kullanacak. Bu kredinin yıllık faiz veya kâr payı tutarlarının önemli bir bölümü KOSGEB tarafından karşılanacak. KOSGEB desteği ile işini kurmuş faal işletmeler, 50 bin TL’ye kadar işletme kredisi veya makine teçhizat kredisi alabilecek. Bu kredinin faizinin 10 puanını KOSGEB karşılayacak. Girişimciler, 12 aylık vadede sadece anapara ve 3.75 puanlık faiz ödemesi yapacak. Limitler 3 yıl süreyle geçerli olacak, işletme üç yıl içerisinde üst limiti aşmadan desteği istediği zaman kullanabilecek.