Mardin, içinde barındırdığı kültürel çeşitliliği sayesinde Türkiye’nin kültürel zenginliğini anlatan, ispatlayan en en güzel örnek şehirlerimizden bir tanesidir. Güney Doğu Anadolu Bölgesinin ve ülkemizin guru kaynağı bir şehir olarak ön plana çıkmaktadır. Tarihi çok eskilere dayanan bu kadim şehre geldiğiniz zaman ne kadar çok gezilecek yerler olduğunu görünce eminim çok şaşıracaksınız. Mardin gezilecek yerler bakımından oldukça çeşitli ve sizi mistik bir tarihi kentin içinde geziyormuşsunuz izlenimi verecektir
Mardin’e geldiniz zaman gezilecek yerler listesini sizler için hazırladık. Faydalı olabilmesini umuyoruz.
1. Deyrulzafaran Manastırı
Deyrulzafaran Manastırı 640 yıl boyunca Süryani Ortodokslarına hizmet etmiştir. Bugünkü görünümüne 18.yüzyılda kavuşmuştur. Bu yapı 15. yüzyıldan sonra da manastırın etrafında yetişen zafaran (safran) bitkisinden dolayı Deyrulzafaran (Safran Manastırı) adıyla anılmaya başlanmıştır. Bu manastır dini eğitim merkezlerinden biriydi.
2. Mardin Ulu Cami
Mardin Ulu Cami, Mardin ilimizde bulunan en eski cami olarak bilinmektedir. Kesin olarak yapılış tarihi bilinmese de caminin kapısında 1190 tarihi yazılmaktadır. Artuklulara ait olunduğu söylenen bu cami mimarisi oldukça dikkat çekicidir. İlk inşa edildiğinde iki minareli olan cami günümüzde tek minare olarak ulaşılmıştır. Minaresinde cennetle müjdelenen 12 sahabenin ismi yazılmaktadır. Buraya yolunuz düşerse bu camiyi mutlaka ziyaret edin.
3. Kasimiye Medresesi
Kasimiye Medresesi, Artuklular döneminde inşasına başlanmış fakat Moğal baskısı buna en gel olmuştur. Yarım kalan yapı 1457-1502 yılları arasında Akkoyunlu sultanı Kasım ibn Cihangir tarafında tamamlanmıştır. Yapı bünyesinde iki mescit, bir türbe ve bir çeşmeyi barındırmaktadır. 700 yıllık tarihi bulunan bu yapı günümüzde El Cezire Sanat Müzesi olarak hizmet vermektedir.
4. Sabancı Şehir Müzesi
Artuklu ilçemizde bulunan bu müze Süvari kışlası olarak kurulan daha sonra Vergi binası olarak kullanıldı. Sonrasında ise Sabancı Vakfı tarafından satın alıp müze yapılmıştır. Kent merkezinden buraya yaya olarak ulaşılabilir. Ya da toplu taşıma araçları ile ulaşılabilir.
5. Mardin Meryem Ana kilisesi
Meryem Ana kilisesi, Mardin ilimizde bulunan ve mimari tarzına dünyada az rastlanan bir yapıdır. Bu yapı 1860 yıllında Patrik Antuan Semheri tarafında inşa edilmiştir. 1988 yılında Kültür Bakanlığına devredilen yapı restore edilerek 1995 yılından itibaren müze olarak kullanılmaya başlanmıştır.
6. Dara Mezopotamya Harabeleri
Dara Mezopotamya Harabeleri Mardin ilimizde bulunan tarihi kokan antik bir kenttir. Bu kentin tarihi tam olarak bilinmemektedir. Burada birçok kalıntıya rastlanılmıştır. Mardin ilimizin tarihini daha iyi öğrenmek isteyenler buraya gidip bu antik kenti mutlaka görmelidir.
7. Mor Gabriel Manastırı
Dünyada ayakta duran en eski Süryani Ortadoks Manastırıdır. Bu Manastır 397 yılında Mor Şmuel (Samuel) ve öğrencisi Mor Şemun (Simon) tarafından, bir Zerdüşt tapınağının kalıntıları üzerinde inşa edilmiştir. Diğer bir ismi Deyrulumur Manastırıdır. Bu Manastır bir eğitim yuvası olup burada birçok rahip ve eğitmen yetişmiştir. Eski orjinaliğini koruyup halla ayakta duran yapıyı kesinlikle gezip görmelisiniz.