Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Mardin’de hasat çalışmaları hızla sürürken hasadını tamamlayarak ikinci ürün olan mısır için hazırlıklarına başlayan bazı üreticiler hasat sonrası tarlalarda kalan samanı yakarak tarlayı hazır hale getirmeye çalışıyor.
Anız yangınlarının artığı Mardin Ovasında çiftçilere çağrıda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Mardin Şube Başkanı Vedat Durak, yaptığı açıklama ile anızların yakılmaması çağrısında bulundu.
Durak, yaptığı açıklamada, “Çiftçiler, tarlalarına aynı yıl içinde ikinci ürünü ekebilmek, hızla topraklarını işlemek, tohum yatağını hazırlamak, maliyeti düşürmek, iş gücü tasarrufu yapabilmek için rutin bir tarımsal metotmuş gibi anız yakmaktadırlar. Anızın yapısında bulunan karbon, hidrojen, oksijen, azot ve kükürt gibi besin elementleri, yakma işlemi sonucunda karbondioksit (CO2), kükürt dioksit (SO2), hidrojen (H2) ve azot gazı (N2) halinde havaya karışmaktadır. Anız yangınlarından dolayı gerek ormanlar gerekse komşu araziler zarar görmekte toprakta bulunan birçok canlı hayatını kaybetmektedir. Doğal dengeyi bozan anız yakma, birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok etmektedir. Anız yakma sonucu çıkan yangınlar, milyarlarca liralık zarara yol açmaktadır. Bunların dışında anızın yapısında bulunan fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, mangan, çinko, bakır gibi diğer mikro elementler de bitkilerin kullanamayacağı form olan oksitlere dönüşmektedir. Anızın yakılmasıyla toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozmaktadır” dedi.
Anız yakılması sonucunda toprağın bünyesindeki organik maddelerin azaldığına dikkat çeken Durak, “Toprağın su tutma kapasitesi olumsuz yönde etkilenmektedir. Anız yakılan topraklarda organik madde oranı yüzde 1’in altındadır. Bu tür toprakların, organik madde oranı düşmekte, tarlalarda tohum yatağı hazırlığındaki toprakta rutubet yetersizliği problemlerinin yanında ekilen bitkilerin çıkışlarında büyük eksiklikler ortaya çıkmaktadır. Anız yakmak yerine, modern tarım teknikleri kullanılarak, daha iyi bir tohum yatağı hazırlama ve toprak işleme yapılabilir. Bunun yanında hasat sonrası parçalama ve çürümeyi kolaylaştırmak için sapları parçalayıcı bir alet kullanılarak anız toprağa karıştırılabilir. Çiftçiler topraklarını gelecek nesillere bırakmaları için anız yakmamaları gerekir, Mardin Valiliğinin ve ilgili kurumların anız yakılmadan önce önlem almaları gerekir” şeklinde konuştu.