1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Sancar, Kızıltepe zahireci esnafıyla bir araya geldi

Sancar, Kızıltepe zahireci esnafıyla bir araya geldi

featured

Esnaf ziyaretinin ardından hububat merkezindeki çiftçi ve esnafları dinleyen Sancar, tarım üretimindeki yüksek girdi maliyetlerine dikkat çekti, mayından temizlenen arazilerin üretime açılarak tarım üreticilerin gerçek anlamda desteklenmesi gerektiğine işaret etti.

Buğday Pazarına gelince konuşulacak ilk meselenin DEDAŞ olduğunu söyleyen Sancar, “Üretimde yaşanan büyük sıkıntıların nedenlerinden biri de elektriktir. Dün bir köye taziyeye giderken tarım arazilerinin önemli bir bölümü boştu. ‘Gönüllü nadas mı var diye sordum?’ ‘Hayır’ dediler. Çiftçinin önemli bir kısmı bu sene ekim yapmamış. Çünkü elektrik parası çok yüksek. Üretim giderlerini karşılamıyor. ‘Elektrik parası o kadar fazla ki o kadar çalışma boşa gidecek ve ürünlerin de geçime bir faydası olmayacak’ dediler. Tarım arazilerinin yüzde 40’ına yakını boş. İlk ekimde bile çok fazla boş tarla var. Bu da durumun vahametini gösteriyor. Burası Türkiye’nin tahıl ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini karşılıyor. DEDAŞ, o da zaten önümüze gelen bir konu ve gündeme getirdiğimiz büyük bir sorun. Hububat üretiminin yüzde 20’sini karşılayan bir bölgede yaşanan bu sorun basit bir sorun olarak ele alınamaz. Faturalarını ödeyemeyen çiftçiler artık tarımsal faaliyet yapamaz hale geldiler. DEDAŞ toplu cezalandırmaya gitmiştir. Birkaç çiftçinin faturayı ödememesinin karşılığını bütün köylere kesmiştir. Bazı kırsal kesimlerde, köylerde bütün elektriklerin kesildiği bir dönem başlamıştır. Yıllardır büyük bir mağduriyet ve eziyet haline gelen bir uygulamadır. Arkadaşlarımız soru önergeleri verdi, araştırma önergeleri verdi. Mehmet Şerif Başkan bizleri bilgilendirdi. Bizler de hükümetle, bakanlıklarla ve diğer yetkililerle görüşmeler yapmaya çalıştık, çözüm aradık. Maalesef bir çözüm bulunamadı.” ifadesinde bulundu.

Mayınlı arazilerin temizlenmesinin 2022 yılına da yetişmeyeceğine dikkati çeken Sancar, “Hem Kürt sorununda hem de Ortadoğu’da izlenen politikalar nedeniyle büyük bir potansiyel değerlendirilemiyor. Kastettiğim mayınlı arazilerdir. 510 kilometrelik bir alan 350 metre genişliğinde. Yıllardır mayından temizlenecek deniliyor. Uluslararası OTTAWA Sözleşmesi, mayınların temizlenmesine ilişkin bir sözleşmedir, Türkiye de imza attı ve taraf oldu. 2014 yılına kadar mayınların temizlenmesi gerekiyordu ama yetişemedi. Mayınların temizlenmesinin 8 yıl daha süreceği söylendi. 2022 yılında bu süre de dolacak ama bu uluslararası sözleşmeyi uygulamak ve izlemekle yetkili kuruluşun açıklamalarından anlaşıldığı kadarıyla 2022’de de bu mümkün olmayacak” ifadelerini kullandı.

Milletvekilleri Sancar ve Günay beraberindekilerle birlikte daha sonra Kızıltepe çarşı merkezine geçerek, esnaf ziyaretinde bulundular.

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kızıltepe Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!