WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesi tartışmaları beraberinde getirdi. Yeni sözleşmenin ardından birçok teknoloji meraklısı WhatsApp’ın en popüler alternatiflerinden biri olan Telegram’ı ve Telegram’ın özelliklerini araştırıyor. Peki Telegram nedir? Telegram ücretli mi? Telegram’ın özellikleri nelerdir? Telegram güvenli mi?
Telegram nedir?
Whatsapp’a rakip olarak kurulan anlık mesajlaşma uygulaması Telegram, her geçen gün kullanıcı sayısını artırıyor. Son dönemde Whatsapp’ın en büyük rakibi olarak ortaya çıkan ve şimdiden milyonlarca kullanıcı sayısına ulaşan Telegram, büyümesini her geçen gün sürdürerek, daha çok insana ulaşıyor.
Rus programcısı Pavel Durov tarafından oluşturulan Telegram, çoklu platform desteği sunan, oldukça güvenli anlık sesli ve görüntülü mesajlaşma servisidir. Ağustos 2013’te kurulan Telegram hem mobil hem de masaüstü sistemleri ile kullanıcılarına hizmet veriyor.
– Telegram sunduğu teknoloji sayesinde Telegram bile mesajlarınızı göremiyor.
– Bulut tabanlı mesajlaşma özelliği ile her platform saniyeler içerisinde karşınıza gelir, içerik eşleştirilir.
– Telefon numarası ile kayıt olunmasına rağmen telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile görüşme yapılır.
– Mesajlar Telegram dahil, üçüncü kişilere iletilmesi engellidir.
– Görüntülü ve sesli mesaj özellikleri sunar.
– Gönderilen mesajı belirli bir süre sonra yok eden özelliği vardır. Mesajlar belirlenen sürenin sonunda her iki taraftan silinir.
– Son görülme özelliği kapatılabilir.
– Masaüstü uygulaması seçeneğiyle kullanma özelliği sunar.
– Ekran görüntüsü alındığında karşıdaki kişiye bildirim gönderilir.
Telegram ücretli mi?
Haberleşme uygulaması olan Telegram, iOS cihazlara APP Store; Android cihazlara Google Play üzerinden ücretsiz bir şekilde indirilebilir.
Telegram güvenli mi?
Telegram uygulaması, WhatsApp ve Line gibi kitlesel pazar mesajlaşma uygulamalarından daha güvenlidir. Güvenliği zayıf bağlantılarda yüksek hızlı teslimat ve güvenilirlikle uyumlu hale getirmek için zamana göre test edilmiş algoritmalar üzerine inşa edilen MTProto protokolüne (açıklamaya ve gelişmiş SSS’ye bakın) dayanıyor. Protokolümüzün ve istemcilerimizin güvenliğini artırmak için sürekli olarak toplulukla çalışıyor.