TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinde konuşan AK Parti Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya, Mardin sınırları içerisinde yer alan ve inşaatı devam eden 4 projenin bitirilmesi için yaklaşık 1 milyar TL’ye ihtiyaç duyulduğu söyledi.
Dünyayı saran pandemi nedeniyle ekonomilerde küçülmeler yaşandığına dikkat çeken AK Parti Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya, “Biz ise ülke olarak 2023’e giden yoldaki hedeflerimize ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Milli teknoloji sanayi vizyonumuz da katma değeri yüksek üretim önceliğinde büyümeyi teşvik edecek politikalarımıza hız kazandırdık, kazandırmayı da devam edeceğiz.” dedi.
Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı ve en maliyetli bölgesel kalkınma projesi olan GAP’a 138 milyar TL kaynak ayrıldığın dikkat çeken Demirkaya şunları söyledi;
“2002 yılından itibaren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki AK Parti iktidarları döneminde daha da önemli hale gelmiştir. 2003-2019 döneminde GAP’a yaklaşık 138 milyar TL kaynak ayrılmış ve bu kaynağın yüzde 89’u nakdi gerçekleşmeyle 123 milyar TL’sini yatırıma dönüştürmüştür. Yapılan bu yatırımlar ile bugüne kadar 19 baraj ve 14 hidroelektrik santrali tamamlanmıştır. Yapılan barajlarda toplanan suyun Mardin’in bereketli toprakları ile buluşması içi Şanlıurfa- Mardin arası 221 kilometre uzunluğunda ana sulama kanalı bitirilmiştir. Mardin merkez, Derik, Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerimizde arazilerin sulanabileceği Mardin Derik depolama alanı inşaatı bitmek üzere olup fiziki gerçekleşmesi ise yüzde 86’dır. Bu depolama alanı için 360 milyon TL harcanmıştır. Bu sayede yıllık sadece net 324 milyon TL net gelir artışı ile çiftçilerimizin cebinde kalacaktır.”
“Mardin’de 171 bin hektar alan sulanabilecek”
GAP projesinin tamamlandığında tarihte bereketli Hilal olarak adlandırılan Mezopotamya’nın kalbi konumundaki bölgenin dünyanın en verimli tarım, hayvancılık, ticaret ve turizm merkezi haline geleceğini belirten Demirkaya, “Bu proje bittiğinde Mardin’de 171 bin hektar alan sulanabilecek olup, çiftçilerimiz elektriğe bağlı kalmayacak, girdi maliyetlerini de aşağı çekecektir. Sulama şebekelerinin tamamlanması halinde elektrik sıkıntısı ortadan kalkacaktır. Bunun için hoşgörü ve medeniyetler şehri, taşın ve gümüşün usta ellerde hayat bulduğu kadim şehrimiz Mardin sınırları içerisinde yer alan ve inşaatı devam eden 4 projenin bitirilmesi için yaklaşık 1 milyar TL’ye ihtiyaç duyulmaktadır. Bakanlığımız bu projeleri en kısa sürede tamamlayarak Mardin çiftçilerimizin hizmetine sunacaktır.” şeklinde konuştu.
Ne zaman bitecek sayın vekil bitecek gibi değil tarihi belli değil Bi tüyo verebilirsiniz çünkü sizde bilmiyorsunuz reis ne zaman bitirme kararı alırsa o zaman biter
Bu kadar para aktarılmış ve hala bitirilememis. Gerekli-gereksiz bir sürü yere bir sürü para harcanirken ; Türkiye’nin devasa ve en önemli projesi olan GAP hala yerinde sayıyor . Mezopotamya Ovasına yıllar önce sulama gelmesi gerekirken ; hala afaki rakamlarla müjdeler veriliyor .
Oysa eski parayla :
1998’de 1 katrilyon 302 trilyon,
1999’da 1 katrilyon 065 trilyon,
2000’de 1 katrilyon 537 trilyon,
2001’de 689 trilyon ödenek ayrılan projeye
AKP’nin iktidarı sonrası ‘
2002’de 849 trilyon,
2003’te 815 trilyon,
2004’te 818 trilyon,
2005’te 20 trilyon,
2006’da 25 trilyon,
2007’de 24 trilyon gibi git gide azalan ödenekler ayrılmıştır .
Şu anda bölgede yaşanmakta olan enerji sıkıntısının tek nedeni GAP’in ihmal edilmesidir.